Opkomst Hybrid Cloud

Hybrid cloud is een combinatie van een eigen datacenter en een publieke cloud omgeving. Volgens de onderzoek bureaus als Gartner en IDC is dit de trend voor de grote zakelijke markt, deze combinatie zorgt voor controle/maatwerk opties (eigen resources) met de schaalbaarheid/flexibiteit van een public cloud.
 
Microsoft speelt in op deze trend door het datacenter v.d klant qua beheer/provisioning te optimaliseren naar een private datacenter wat mbv Microsoft System Center volledig transparant kan worden gekoppeld aan de Microsoft Public Cloud omgeving Windows Azure.

Windows Azure heeft het laatste jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, werd Windows Azure in het begin gepositioneerd als een PaaS (Platform as a Service) oplossing voor Microsoft SQL en Media services. Al snel werd Windows Azure ook als IaaS (Infrastructure as a Service) gebruikt voor het hosten van Microsoft Virtual Machines,Active Directory,Backup services,etc.

VMware voert al jaren een strijd met Microsoft om de virtualisatie markt, waarbij VMware als marktleider de laatste jaren steeds meer terrein verliest aan Microsoft. Qua functionaliteit worden de verschillen tussen beide virtualisatie producten kleiner en voor een bepaalde klantengroep biedt Hyper-V al voldoende functionaliteit. Prijsstelling is hierbij ook een belangrijk argument, VMware heeft een stevig licentiebeleid, terwijl Microsoft de basis Hyper-V stack gratis aanbiedt.
Echter de strijd om de virtualisatie stack is niet meer alles bepalend, het strijdtoneel is verschoven naar het cloudprovisioning model (private/hybrid/public). VMware heeft laat de focus gezet op de verschillende cloudmodellen. Er is inmiddels een Hybrid vCloud Service ge├»ntroduceerd door VMware het is nu de vraag hoe zich deze verder gaat ontwikkelen.