Review Windows 8 tablet

Al jarenlang een trouwe gebruiker van een Apple iPad, zowel zakelijk als privé, maar om ook voldoende praktijk ervaringen op te doen met windows tablet / windows 8  ontwikkelingen een Samsung XE-700 aangeschaft.  Voordeel van deze hybride tablet is dat hij zowel als tablet en als volwaardige (mini) laptop kan worden ingezet. Bewust gekozen voor een hybride tablet met een volledige Windows OS versie, vrees dat de Windows RT (Run Time) variant het in de tablet markt niet gaat halen, gesloten ECO systeem biedt te weinig voordelen tov een iOS of Android device voor een zakelijke gebruiker


De eerst ervaringen

Qua hardware constructie en degelijkheid van de docking is er nog een weg te gaan,  camera is van middelmatige kwaliteit, toetsenbord voelt goed aan. Grote voordeel van de windows tablet is de beschikking over HDMI en USB poorten en de mogelijkheid om nagenoeg alle native windows applicaties te kunnen installeren. Het blijft wennen aan de windows 8 Touch interface in de nieuwe Metro Mode, via een veeg beweging vanuit de  zijkanten van het scherm worden de verschillende menufuncties geactiveerdVanuit de Metro Mode kan er ook worden overgeschakeld naar de klassieke Desktop Mode voor de hardcore windows gebruiker. Wat ontbreekt in Windows 8.0 versie is het startmenu, gelukkig zijn er voldoende freeware/shareware alternatieven te vinden, oa: http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.phpNote:  In de windows 8.1 (preview versie), komt de start button op verzoek vanuit de markt weer in een aangepaste vorm terug.
 
Advies
Het advies is om zoveel mogelijk in Metro Mode te werken, dit is de richting die Microsoft op gaat in de transformatie naar de nieuwe Modern Style interface. Praktisch gezien heeft de Desktop Mode ook zijn beperking als je de tablet zonder toetsenbord gebruikt. 
Het aantal applicaties wat de nieuwe Metro style (formeel “Modern Style UI”) ondersteunt groeit met de dag in de Microsoft Store;
• Microsoft Lync (ideaal met USB headset)
• Microsoft Skype
• Microsoft OneNote
• Microsoft Internet Explorer
• Microsoft Office 2013 (touchsceen competitable / metrostyle basis)
• Google Search app
• Twitter app  
• File explorer (oa MetroCommander)
• Evernote
De hybride tablet is een ideaal device voor mobiele werkers, die zowel willen switchen tussen een laptop (bulk tekstverwerking,etc) en tablet (review / app mode).  In combinatie met Office365 heeft Microsoft en de hardware partners, hiermee een sterke propositie in handen.
 
Sneltoetsen
Voor de dagelijkse productiviteit is het handig om een aantal sneltoetsen te leren, zie onderstaand blog artikel met een overzicht van de Windows 8 sneltoetsen.